BLOG

Schab pieczony rodzynkami i szalotką w miodowej glazurze

Miód gryczany doskonale pasuje jako dodatek do mięs. Szczególnie dobrze się sprawdza w przypadku czerwonych mięs czyli wieprzowiny czy wołowiny. Jego słodycz nie dominuje potrawy, a  wyrazisty nawet ostry smak nadaje potrawie wyjątkowy aromat.  Schab pieczony z rodzynkami i szalotką w miodowej glazurze pochodzi z bloga Absolutnie Dobre. Blog ten wyróżnia się pośród blogów kulinarnych wspaniałymi, apetycznymi zdjęciami […]

Czytaj dalej

Miód ekologiczny – Jak go rozpoznać?

Miód ekologiczny jak i żywność ekologiczna w ogóle, cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Klienci co raz częściej też świadomie sięgają po żywność wyższej jakości. Sklepy z tzw. zdrową żywnością  znaleźć można w prawie każdym mieście. Produkty ekologiczne zakupimy również w prawie każdym większym markecie, bo te by nadążyć za wymaganiami klientów zadbały o odpowiedni asortyment.  Działy […]

Czytaj dalej

Sałatka z pieczoną gruszką i figami

Kolorowa, polska złota jesień inspiruje do wielu ciekawych kulinarnych eksperymentów. Zwłaszcza bogactwo owoców i warzyw dostarcza sporo twórczego materiału. Soczyste gruszki i bardziej egzotyczne figi stały się tematem przewodnim sałatki skomponowanej przez Cooking Monster. Sałatka z pieczoną gruszką i figami jest pełna kontrastujących ze sobą smaków i doznań. W niezwykle kunsztowny sposób łączy w sobie […]

Czytaj dalej

Miodowe Pad Thai

Kuchnia azjatycka bardzo pasuje do miodu. Pewnie dlatego, że łączy w sobie wszystkie smaki słony, słodki i kwaśny w bardzo zdecydowany sposób. Miodowe Pad Thai w opracowaniu Melodylaniella to autorska wariacja na temat klasycznego przepisu. Składniki: 250g makaronu Chow Mein 400g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 1 żółta papryka 1 mały […]

Czytaj dalej

Kurczak w miodowej marynacie

Kurczak w miodowej marynacie to danie wręcz genialne w swej prostocie, a przy okazji na tyle wyszukane, że zachwyci nawet bardzo wymagające podniebienia. Kompromis między jakością i deficytem czasu. Efekt będzie nietuzinkowy, a nakład pracy stosunkowo nieduży. Przepis pochodzi z bloga Kruche Babeczki. Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka sól pieprz sos 2 łyżki miodu – […]

Czytaj dalej

Kurczak w marynacie miodowo – czosnkowej

Przepis opracowany prze Dianę z bloga Di bloguje jest kolejną propozycją na kurczaka w wersji słodko słonej. Dodatek miodu w marynacie powoduje, że mięso nabiera delikatnego smaku, a skórka pięknie się rumieni. Dzieje się tak ponieważ miód pod wpływem temperatury szybko karmelizuje zmieniając kolor na złoto brązowy. Kurczak w marynacie miodowo – czosnkowej to danie proste […]

Czytaj dalej

Grillowana pierś z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym

Miód i musztarda bardzo się lubią tworząc interesujące połączenie smaków. Goryczka musztardy i słodycz miodu w połączeniu z soczystą piersią kurczaka sprawdzi się jako danie na grilla, ale równie dobrze można je wykonać w piekarniku i podać w ramach obiadu. Przepis pochodzi z bloga Gotuj i Mieszkaj. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 kulka mozzarelli […]

Czytaj dalej

Łosoś w miodowej glazurze

Kiedy myślimy o miodzie w kuchni od razu przychodzą na myśl słodkie wypieki i napoje. Dania obiadowe wydają się mniej oczywiste. W tradycyjnej kuchni połączenie smaków słonego i słodkiego wydaje się być osobliwością, czasem jednak warto wyjść poza utarte schematy. Propozycja dania:  Łosoś w miodowej glazurze pochodzi z bloga Smakowity Mix. Łosoś może być podany […]

Czytaj dalej

Przekąski w rytmie slow – Uwaga!!! Nowa Zabawa dla Fanów.

„Powiedz mi, co jesz, a ja Ci powiem kim jesteś.” powiedział Jean Anthelme Brillat-Savarin – prawnik, który bardziej niż z zasług dla legislatury zasłynął z zamiłowania do gastronomii.  „Fizjologia smaku” traktat kulinarny, który napisał docenił nawet Balzac. Cytat ten w nieco uproszczonej formie: „Jesteś tym co jesz”  znany jest do dziś. Sposób w jaki się […]

Czytaj dalej

Owsianka TAKE AWAY

Owsianka w wersji na wynos? Drugie śniadanie w pracy lub w szkole to temat, który wymaga kreatywnych rozwiązań. Przemyśleć trzeba nie tylko co zjemy, ale również sposób pakowania, a potem konsumpcji. Proste i zarazem pomysłowe rozwiązanie  podesłała nam zaprzyjaźniona Wiedźma przy garach. Owsianka z ulubionymi owocami i miodem zamknięta w słoiku, który nadaje się idealnie […]

Czytaj dalej