BLOG

Czekoladowy pudding chia z bananem i miodem

Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej  słynne są ze swych wyjątkowych właściwości odżywczych. Są bogate w wapń i kwasy omega-3. Stały się ostatnio modne, a co za tym idzie w sieci znajdziecie niezliczone przepisy na potrawy z tym wartościowym ziarnem. Nie zabraknie go i u nas.  Przepis, który dziś prezentujemy opracowała Karolina Kuczborska, znana z bloga […]

Czytaj dalej

Miód w kosmetykach – Peelingi

Miód to nie tylko środek spożywczy, ma też szerokie zastosowanie w kosmetyce.  Często jest podawany jako składnik naturalnych kosmetyków: szamponów, kremów i maseczek. Takie kosmetyki można z powodzeniem zrobić w domu, z powszechnie dostępnych składników. Dziś w cyklu miód w kosmetykach przedstawiamy peelingi, które są podstawą pielęgnacji ciała.   Skóra człowieka odnawia się co 28 […]

Czytaj dalej

Herbata z miodem?

Herbata – znany na całym świecie napój jednoczący nacje i pokolenia.  Pita przez dorosłych i dzieci na wszystkich kontynentach, we wszystkich krajach, do wszystkich posiłków i pomiędzy nimi. Herbata to napar z liści i pąków krzewu herbacianego lub ziół albo suszonych owoców.  Poza niezwykłymi walorami smakowymi i aromatycznymi, może mieć także właściwości lecznicze. Zwłaszcza odpowiednio przygotowane herbaty […]

Czytaj dalej

Miód w kosmetykach – mydło

Miód towarzyszy człowiekowi od zawsze, nie tylko jako naturalny produkt żywnościowy.  Jest jeszcze inna dziedzina, w której odgrywa ogromną rolę – pielęgnacja ciała. Coraz większe zainteresowanie wzbudzają naturalne kosmetyki z miodem.  My również zauważmy tą tendencję.  Mamy co raz więcej zapytań o miód do kosmetyków. Coraz więcej firm proponuje  kosmetyki z ekstraktami miodu. Nie trzeba […]

Czytaj dalej

Algierskie BAGHRIR czyli ,,naleśniki tysiąca dziur”

Kuchnia orientalna pełna jest ciekawych smaków i nieznanych aromatów, które pobudzają kubki smakowe i wyobraźnię.  Jednym z nich jest miód. Adrianna autorka bloga @ Moja Szczypta Orientu z kuchnią i kulturą algierską związana jest od wielu lat. Uwielbia ten kraj za piękne krajobrazy i pyszne jedzenie. Odbyła wiele inspirujących podróży do Algierii, a z każdej […]

Czytaj dalej

MUFFINKI PIERNIKOWE Z MIODEM WRZOSOWYM I JABŁKIEM

Nic nie zastąpi kubka ciepłej kawy.  Chwili spokoju złapanej w ciągu dnia, by cieszyć się smakiem. A co do kawy? Może  muffinki piernikowe z miodem wrzosowym? Dzielimy się z Wami przepisem i zdjęciami, które przesłała nam Dorota z bloga Wielopokoleniowo.pl SKŁADNIKI na 16 Muffinek 1,5 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 […]

Czytaj dalej

Owocowe musli z jogurtem

  Śniadanie to podstawa dnia. Szczególnie rano warto dostarczyć organizmowi energii. Przepis, który dziś Wam przedstawiamy opracowała Beata, dla której wymyślanie przepisów i gotowanie to relaksująca pasja, którą  dzieli się ze swoją rodzinką, oraz z fanami na swoim blogu Kruche Babeczki. Znajdziecie tam wiele szybkich i prostych przepisów bazujących na produktach ogólnodostępnych, a często sezonowych. Oto inspiracja […]

Czytaj dalej

MIODOWNIK BEZ PIECZENIA

Przepis na miodownik opracowała dla nas Wiola z bloga Gotuj i Mieszkaj.    SKŁADNIKI Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki miodu migdałowego 1 waniliowy budyń w proszku 1 łyżka mąki pszennej 200 g masła Krem śmietanowo – orzechowy: 400 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki kakao 1 garść orzechów, u mnie pekany 1 łyżka miodu migdałowego 1 […]

Czytaj dalej

MIÓD SZALEŃCÓW

Jak doskonale wiecie, miód powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych kwiatów i roślin.  W większości przypadków, miód jest pełen zdrowia i słodkiego smaku, ale czy zastanawialiście się co się stanie gdy nektar pochodzi z roślin trujących? Nektar pochodzący z jednej, szczególnej rośliny, sprawia, że miód zamiast słodkim przysmakiem staje się substancją halucynogenną, a […]

Czytaj dalej

MIÓD LAWENDOWY

Miód lawendowy, który znajdziecie  w naszej ofercie pochodzi z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów lawendy. Nie należy go mylić z miodem z dodatkiem kwiatów lawendy – w internecie znajdziecie  wiele przepisów na tak zwany miód lawendowy, który jest najczęściej miodem wielokwiatowym z zatopionymi w nim kwiatami tej rośliny. My jednak skupiamy się na tym […]

Czytaj dalej