BLOG

Mrożone latte

Dla wielu osób kawa jest nieodłącznym elementem poranków i popołudniowych przerw w pracy. Jednak w gorące dni picie gorącej kawy może być mało zachęcające. Kiedy robi się ciepło chętnie sięgamy po kawę „na zimno”. Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a liczba różnych sposobów jej przygotowania ciągle rośnie. My uwielbiamy kreatywność w kuchni, […]

Czytaj dalej

Tosty z batata z kozim serem

Co zjeść na letnie śniadanie? W upalne dni nie może być ono zbyt ciężkie, ale powinno dostarczyć energii na cały poranek. Wszak śniadanie to podstawa dnia i dobrego samopoczucia. Tosty, ale nie takie z pieczywa, a z batatów z dodatkiem serka, owoców i obficie polane miodem to nasza smakowita propozycja. Wykonanie tostów z batata nie […]

Czytaj dalej

Zupa krem z marchewki

Słodko pikantna zupa krem z marchewki z dodatkiem miodu wielokwiatowego to szybki sposób pożywny pełen wartości obiad. Jest to jedna z bardziej uniwersalnych zup – sprawdzi się i zimą i latem. Jest lekka, jednocześnie pożywna, a  dzięki dodatkowi chilli rozgrzewająca,  zarazem i słodka i ostra – po prostu pyszna. Składniki: 8 marchewek 4 średnie ziemniaki […]

Czytaj dalej

Sałatka z kaszą pęczak i mikrolistkami

Mikroliście to podrośnięte kiełki z pierwszym liściem właściwym warzyw, ziół lub kwiatów. Od kiełków różnią się tym, że rosną w ziemi. W ten sposób można hodować szczaw, buraki, szpinak, sałatę. By je uprawiać nie trzeba mieć ogrodu ani nawet balkonu, z powodzeniem rosną w pojemniku na kuchennym parapecie. Mikrolistki są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, […]

Czytaj dalej

MIÓD AKACJOWY

Miód akacjowy powstaje z nektaru kwiatów robinii akacjowej zwanej potocznie prostu akacją. To dość popularne drzewo w naszej strefie klimatycznej. Spotka je można wszędzie, zarówno w parkach, jak i na terenach wiejskich. Robinie akacjowe kwitną od maja do czerwca i to właśnie wtedy pszczoły zbierają z nich nektar. Miód akacjowy jest jednym z bardziej popularnych […]

Czytaj dalej

Żelki miodowo imbirowe

Żelki to jedne z bardziej lubianych słodyczy, a my wiemy jak zrobić je w domu w dodatku w wersji fit.  Żelki miodowo imbirowe są nie tylko smaczne ale też bardzo wartościowe, a to za sprawą samych składników. Miód, który stanowi całą słodycz w tym przepisie wraz z imbirem poprawia odporność i wspomogą odporność organizmu, tak […]

Czytaj dalej

Sałatka azjatycka z miodem wielokwiatowym

Sałatka z kapusty pekińskiej to podstawowy dodatek kuchni azjatyckiej. Jej wersję znajdziecie zarówno w kuchni wietnamskiej, chińskiej jak i tajskiej. Wersję, którą wam dziś prezentujmy z łatwością przygotujesz z dostępnych u nas składników. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 średnia marchewka 1/2 białej rzodkwi 1/2 puszki kiełków w zalewie 3 łyżki solonych orzeszków arachidowych na […]

Czytaj dalej

Kompot z żurawiną i malinami

Jesienne chłody sprzyjają przeziębieniom, dlatego warto wykorzystać każdy sposób by wzmacniać odporność organizmu. Ciepłe napoje, zwłaszcza te słodzone miodem, nie tylko przyjemnie rozgrzeją ale pomogą dostarczyć wielu cennych składników. Kompot z żurawiną i malinami to prawdziwe kombo dla odporności, zwłaszcza jeśli posłodzisz go miodem lipowym.  Żurawina i maliny wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, zawierają tez duże […]

Czytaj dalej

Miód – pokarm dla ciała i dla duszy

Poprawia nastrój, koi nerwy, wspomaga zdrowie, miód od zamierzchłych czasów traktowany był jako pokarm niezwykły, godny podniebienia władców i bogów. Czasem uważany wręcz za posiadający ponadnaturalne, magiczne właściwości. Jak żaden inny nadawał się więc miód na pokarm dla mieszkańców zaświatów i jako taki wykorzystywany był przez niemal wszystkie ludy pogańskie. Zwyczaj karmienia umarłych znany był […]

Czytaj dalej

Herbata Tymiankowa z miodem rozmarynowym.

Tymianek oprócz tego, że jest przyprawą, ma również właściwości lecznicze i jako taki jest składnikiem wielu leków. Jest bardzo pomocny przy silnym bólu zatok, ma działanie rozkurczowe i silnie antyseptyczne, dlatego w medycynie naturalnej jest używany jako środek na infekcje dróg oddechowych. Posiada też właściwości przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, odkażające i wykrztuśne. Dziś zapraszamy Was na […]

Czytaj dalej