BLOG

MIÓD AKACJOWY

Miód akacjowy powstaje z nektaru kwiatów robinii akacjowej zwanej potocznie prostu akacją. To dość popularne drzewo w naszej strefie klimatycznej. Spotka je można wszędzie, zarówno w parkach, jak i na terenach wiejskich. Robinie akacjowe kwitną od maja do czerwca i to właśnie wtedy pszczoły zbierają z nich nektar. Miód akacjowy jest jednym z bardziej popularnych […]

Czytaj dalej

Konfekcjonowanie miodu – fakty i mity

Miód pochodzi wprost z natury i w składzie zawiera tylko … miód, mimo to bywa, że dostajemy pytania od klientów zatroskanych o to co tak naprawdę znajduje się w słoiczku. Zauważyliśmy i potwierdziły to zlecone przez nas badania, że duże obawy klientów wzbudza specyficzne użycie słów na etykiecie, którego wymagają od nas przepisy. Chodzi o […]

Czytaj dalej

Żelki miodowo imbirowe

Żelki to jedne z bardziej lubianych słodyczy, a my wiemy jak zrobić je w domu w dodatku w wersji fit.  Żelki miodowo imbirowe są nie tylko smaczne ale też bardzo wartościowe, a to za sprawą samych składników. Miód, który stanowi całą słodycz w tym przepisie wraz z imbirem poprawia odporność i wspomogą odporność organizmu, tak […]

Czytaj dalej

Złote Mleko

Złote mleko to tradycyjny napój indyjski, znany także w innych częściach Azji. Tam, skąd pochodzi uważany jest za bardzo korzystny dla zdrowia, a jego picie zaleca się jako środek zwiększający odporność i zapobiegający chorobom. To prawdziwe bogactwo składników prozdrowotnych, które dobrane są nieprzypadkowo. Jednym z najważniejszych, któremu napój zawdzięcza swój złocistożółty kolor jest kurkuma. Zawarta […]

Czytaj dalej

Sałatka azjatycka z miodem wielokwiatowym

Sałatka z kapusty pekińskiej to podstawowy dodatek kuchni azjatyckiej. Jej wersję znajdziecie zarówno w kuchni wietnamskiej, chińskiej jak i tajskiej. Wersję, którą wam dziś prezentujmy z łatwością przygotujesz z dostępnych u nas składników. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 średnia marchewka 1/2 białej rzodkwi 1/2 puszki kiełków w zalewie 3 łyżki solonych orzeszków arachidowych na […]

Czytaj dalej

Kompot z żurawiną i malinami

Jesienne chłody sprzyjają przeziębieniom, dlatego warto wykorzystać każdy sposób by wzmacniać odporność organizmu. Ciepłe napoje, zwłaszcza te słodzone miodem, nie tylko przyjemnie rozgrzeją ale pomogą dostarczyć wielu cennych składników. Kompot z żurawiną i malinami to prawdziwe kombo dla odporności, zwłaszcza jeśli posłodzisz go miodem lipowym.  Żurawina i maliny wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, zawierają tez duże […]

Czytaj dalej

Miód – pokarm dla ciała i dla duszy

Poprawia nastrój, koi nerwy, wspomaga zdrowie, miód od zamierzchłych czasów traktowany był jako pokarm niezwykły, godny podniebienia władców i bogów. Czasem uważany wręcz za posiadający ponadnaturalne, magiczne właściwości. Jak żaden inny nadawał się więc miód na pokarm dla mieszkańców zaświatów i jako taki wykorzystywany był przez niemal wszystkie ludy pogańskie. Zwyczaj karmienia umarłych znany był […]

Czytaj dalej

Herbata Tymiankowa z miodem rozmarynowym.

Tymianek oprócz tego, że jest przyprawą, ma również właściwości lecznicze i jako taki jest składnikiem wielu leków. Jest bardzo pomocny przy silnym bólu zatok, ma działanie rozkurczowe i silnie antyseptyczne, dlatego w medycynie naturalnej jest używany jako środek na infekcje dróg oddechowych. Posiada też właściwości przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, odkażające i wykrztuśne. Dziś zapraszamy Was na […]

Czytaj dalej

Tarta z kozim serem

Tarta to jedno z tych dań, które można podać  na śniadanie, obiad lub kolację i zawsze będzie pasować. Propozycja tarty z kozim serem i cebulą nawiązuje do dań kuchni francuskiej słynącej z dań na bazie sera. Połączenie cebuli i miodu tylko z pozoru wydaje się zaskakujące. Cebula podczas pieczenia traci swoją ostrość i staje się […]

Czytaj dalej

Smoothie bowl z jarmużem, kiwi i jabłkiem

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Jest odmianą kapusty popularną i chętnie spożywaną w wielu krajach, szczególnie w Skandynawii. W Polsce przez jakiś czas był zapomniany i traktowany jako roślina ozdobna obecnie wraca do łask. I bardzo dobrze, bo jarmuż zawiera mnóstwo błonnika, białka oraz całą skarbnicę witamin, w tym rzadko występującą w warzywach […]

Czytaj dalej