BLOG

Sałatka z figami i serem Halloumi

Sałatka z figami i serem halloumi to propozycja, którą przygotowała dla nas Algieria – Moja szczypta orientu.  Połączenie smaków słodkiego ze słonym oraz kwaśnym daje bogaty orientalny bukiet, pogłębiony jeszcze nutą miodu wrzosowego. Składniki: kilka fig pomarańcza ser halloumi roszponka Składniki na sos łyżeczka miodu wrzosowego łyżeczka musztardy 1 lub 2 łyżeczki oliwy odrobina octu […]

Czytaj dalej

Właściwe przechowywanie miodu – praktyczne porady.

Miód ma działanie antyseptyczne, o czym pisaliśmy już niejednokrotnie i ta właściwość, wpływa zarówno na wartość miodu w dietetyce jak i na jego trwałość. Miód bardzo długo zachowuje przydatność do spożycia. Można się spotkać z opiniami, że miód nie psuje się w ogóle, ale nie zawsze będzie to prawdą. Bo choć znane są przypadki odkryć […]

Czytaj dalej

Pralinki z miodem rzepakowym – Migdałowe kuleczki.

Nadchodzą święta, a więc i czas kiedy pozwalamy sobie na nieco więcej słodyczy. Na świątecznym stole zazwyczaj królują pierniki pachnące imbirem i goździkami. A może by w tym roku przełamać hegemonię pierników i postawić na coś oryginalnego? Co powiecie na pralinki z miodem, które przygotowały kreatywne dziewczyny z bloga Absolutnie Dobre? Składniki: 1 szklanka zmielonych […]

Czytaj dalej

Sałatka z grillowanym serem halloumi i borówkami

Halloumi to cypryjski ser, który w ostatnich latach stał się w Polsce bardzo popularny. Można go dostać w prawie każdym markecie, bo na stałe już zagościł na półkach nieomal wszystkich sieci handlowych. Serek ten powstaje głównie z mleka owczego, ale może zawierać również dodatek mleka krowiego czy koziego. Charakteryzuje go zwarta konsystencja, dzięki której nadaje […]

Czytaj dalej

Domowe sezamki z miodem

Domowe sezamki to jedna z najprostszych słodkich przekąsek. Można ją wykonać dosłownie z 2 składników. Te sklepowe zawierają w sobie sporo cukru, ale można samemu przygotować ich zdrowszą wersję zastępując cukier miodem. Przepis na domowe sezamki przygotowała Czarna Wisienka    Składniki: 100 g białego sezamu 2 łyżki miodu wielokwiatowego  Przygotowanie: Wytnij 2 kawałki papieru do pieczenia. […]

Czytaj dalej

Ciasto morelami i miodem – przepis Make Cooking Easier

Ciasto z morelami i miodem powstało dzięki współpracy z makecookingeasier.pl. Przepis na nie jest prosty i szybki, a samo ciasto dzięki połączeniu twarogu, moreli i miodu wychodzi bardzo wilgotne. Jak pisze sama autorka ciasto jest długo świeże i można śmiało częstować się nim przez kilka dni. Składniki: (forma o średnicy 26 lub 29 cm) 300 […]

Czytaj dalej

JABŁKOWA GRANOLA z miodem spadziowym

Jesień to sezon na jabłka, a więc i przepisy z nimi. Ten poniżej powstał we współpracy z blogiem Czarna Wisienka i mamy nadzieję przypadnie Wam do gustu. Domowa granola z miodem spadziowym i suszonymi jabłkami doskonale sprawdzi się na pyszne jesienne śniadanie, lub przekąskę do pracy czy szkoły. Składniki: 2 małe jabłka lub 1 duże […]

Czytaj dalej

Skrzydełka miodowe z grilla

Od czasu do czasu prezentujemy przepisy, w których miód jest składnikiem dań wytrawnych. Naszym zdaniem doskonale pasuje do dań mięsnych takich jak skrzydełka miodowe z grilla. Do drobiu szczególnie polecamy miód lipowy, jego wyraźny lekko pikantny smak doskonale, koresponduje z reszta przypraw i wydobywa smak potrawy. Poniższy przepis powstał dzięki współpracy z blogiem Czarna Wisienka. […]

Czytaj dalej

Koktajl jagodowy z miodem lawendowym

Lato to najlepszy czas na koktajle. Sprawdzą się zarówno w roli napoju jak i przekąski. Przepis na ten doskonały koktajl jagodowy z miodem lawendowym opracowała dla nas Aleksandra Sadłowska, która publikuje przepisy na instagramie @olasad.food. Taki słodzony miodem koktajl z dodatkiem świeżej mięty będzie doskonałym pomysłem na zdrową i słodką przekąskę.   Składniki: 125 g […]

Czytaj dalej

Lody Bakaliowe z miodem wielokwiatowym.

Lody bakaliowe z miodem wielokwiatowym to propozycja, którą opracowała dla nasCzarna Wisienka. Przygotowane są na bazie śmietanki, gęstego jogurtu naturalnego i mleka. Całość posłodzona jest Miodem Wielokwiatowym, który sprawia, że lody smakują jak z najlepszej lodziarni.   Składniki ( na ponad 0,5 litra lodów): 300 ml śmietanki 30% 200 g gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego) […]

Czytaj dalej