BLOG

Zupa krem z marchewki

Słodko pikantna zupa krem z marchewki z dodatkiem miodu wielokwiatowego to szybki sposób pożywny pełen wartości obiad. Jest to jedna z bardziej uniwersalnych zup – sprawdzi się i zimą i latem. Jest lekka, jednocześnie pożywna, a  dzięki dodatkowi chilli rozgrzewająca,  zarazem i słodka i ostra – po prostu pyszna. Składniki: 8 marchewek 4 średnie ziemniaki […]

Czytaj dalej

Sałatka z kaszą pęczak i mikrolistkami

Mikroliście to podrośnięte kiełki z pierwszym liściem właściwym warzyw, ziół lub kwiatów. Od kiełków różnią się tym, że rosną w ziemi. W ten sposób można hodować szczaw, buraki, szpinak, sałatę. By je uprawiać nie trzeba mieć ogrodu ani nawet balkonu, z powodzeniem rosną w pojemniku na kuchennym parapecie. Mikrolistki są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, […]

Czytaj dalej

MIÓD AKACJOWY

Miód akacjowy powstaje z nektaru kwiatów robinii akacjowej zwanej potocznie prostu akacją. To dość popularne drzewo w naszej strefie klimatycznej. Spotka je można wszędzie, zarówno w parkach, jak i na terenach wiejskich. Robinie akacjowe kwitną od maja do czerwca i to właśnie wtedy pszczoły zbierają z nich nektar. Miód akacjowy jest jednym z bardziej popularnych […]

Czytaj dalej

Sałatka azjatycka z miodem wielokwiatowym

Sałatka z kapusty pekińskiej to podstawowy dodatek kuchni azjatyckiej. Jej wersję znajdziecie zarówno w kuchni wietnamskiej, chińskiej jak i tajskiej. Wersję, którą wam dziś prezentujmy z łatwością przygotujesz z dostępnych u nas składników. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 średnia marchewka 1/2 białej rzodkwi 1/2 puszki kiełków w zalewie 3 łyżki solonych orzeszków arachidowych na […]

Czytaj dalej

Kompot z żurawiną i malinami

Jesienne chłody sprzyjają przeziębieniom, dlatego warto wykorzystać każdy sposób by wzmacniać odporność organizmu. Ciepłe napoje, zwłaszcza te słodzone miodem, nie tylko przyjemnie rozgrzeją ale pomogą dostarczyć wielu cennych składników. Kompot z żurawiną i malinami to prawdziwe kombo dla odporności, zwłaszcza jeśli posłodzisz go miodem lipowym.  Żurawina i maliny wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, zawierają tez duże […]

Czytaj dalej

Miód – pokarm dla ciała i dla duszy

Poprawia nastrój, koi nerwy, wspomaga zdrowie, miód od zamierzchłych czasów traktowany był jako pokarm niezwykły, godny podniebienia władców i bogów. Czasem uważany wręcz za posiadający ponadnaturalne, magiczne właściwości. Jak żaden inny nadawał się więc miód na pokarm dla mieszkańców zaświatów i jako taki wykorzystywany był przez niemal wszystkie ludy pogańskie. Zwyczaj karmienia umarłych znany był […]

Czytaj dalej

Herbata Tymiankowa z miodem rozmarynowym.

Tymianek oprócz tego, że jest przyprawą, ma również właściwości lecznicze i jako taki jest składnikiem wielu leków. Jest bardzo pomocny przy silnym bólu zatok, ma działanie rozkurczowe i silnie antyseptyczne, dlatego w medycynie naturalnej jest używany jako środek na infekcje dróg oddechowych. Posiada też właściwości przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, odkażające i wykrztuśne. Dziś zapraszamy Was na […]

Czytaj dalej

Tarta z kozim serem

Tarta to jedno z tych dań, które można podać  na śniadanie, obiad lub kolację i zawsze będzie pasować. Propozycja tarty z kozim serem i cebulą nawiązuje do dań kuchni francuskiej słynącej z dań na bazie sera. Połączenie cebuli i miodu tylko z pozoru wydaje się zaskakujące. Cebula podczas pieczenia traci swoją ostrość i staje się […]

Czytaj dalej

Smoothie bowl z jarmużem, kiwi i jabłkiem

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Jest odmianą kapusty popularną i chętnie spożywaną w wielu krajach, szczególnie w Skandynawii. W Polsce przez jakiś czas był zapomniany i traktowany jako roślina ozdobna obecnie wraca do łask. I bardzo dobrze, bo jarmuż zawiera mnóstwo błonnika, białka oraz całą skarbnicę witamin, w tym rzadko występującą w warzywach […]

Czytaj dalej

MIÓD POMARAŃCZOWY

Miód Pomarańczowy – jedna z rzadszych odmian miodu powstaje z nektaru kwiatów pomarańczy, które mimo swej popularności w handlu są mało znanymi roślinami, a szkoda bo są bardzo ciekawe. Pomarańcze pochodzą z Azji, skąd migrowały do licznych krajów strefy subtropikalnej. Do Europy sprowadzili je żeglarze. Legendy przypisują tę zasługę słynnemu Portugalczykowi Vasco da Gamma, jednak […]

Czytaj dalej