BLOG

Soczysta pierś z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym

Miód i musztarda bardzo się lubią tworząc interesujące połączenie smaków. Goryczka musztardy i słodycz miodu w połączeniu z soczystą piersią kurczaka sprawdzi się jako danie na grilla, ale równie dobrze można je wykonać w piekarniku i podać w ramach obiadu. Przepis pochodzi z bloga Gotuj i Mieszkaj. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 kulka mozzarelli […]

Czytaj dalej

Łosoś w miodowej glazurze

Kiedy myślimy o miodzie w kuchni od razu przychodzą na myśl słodkie wypieki i napoje. Dania obiadowe wydają się mniej oczywiste. W tradycyjnej kuchni połączenie smaków słonego i słodkiego wydaje się być osobliwością, czasem jednak warto wyjść poza utarte schematy. Propozycja dania:  Łosoś w miodowej glazurze pochodzi z bloga Smakowity Mix. Łosoś może być podany […]

Czytaj dalej

Przekąski w rytmie slow – Uwaga!!! Nowa Zabawa dla Fanów.

„Powiedz mi, co jesz, a ja Ci powiem kim jesteś.” powiedział Jean Anthelme Brillat-Savarin – prawnik, który bardziej niż z zasług dla legislatury zasłynął z zamiłowania do gastronomii.  „Fizjologia smaku” traktat kulinarny, który napisał docenił nawet Balzac. Cytat ten w nieco uproszczonej formie: „Jesteś tym co jesz”  znany jest do dziś. Sposób w jaki się […]

Czytaj dalej

Owsianka TAKE AWAY

Owsianka w wersji na wynos? Drugie śniadanie w pracy lub w szkole to temat, który wymaga kreatywnych rozwiązań. Przemyśleć trzeba nie tylko co zjemy, ale również sposób pakowania, a potem konsumpcji. Proste i zarazem pomysłowe rozwiązanie  podesłała nam zaprzyjaźniona Wiedźma przy garach. Owsianka z ulubionymi owocami i miodem zamknięta w słoiku, który nadaje się idealnie […]

Czytaj dalej

Batoniki kokosowe

Batoniki kokosowe w wersji domowej to smaczna przekąska dla, dla małych i dużych. Są dość proste w przygotowaniu, nie wymagają pieczenia, chociaż proces pokrywani batoników czekoladą może wymagać nieco praktyki. Recepturę na batoniki opracowała dla nas Aleksandra Sadłowska, która publikuje swoje przepisy i piękne zdjęcia potraw na Instagramie @a_sad07, znajdziecie ją również w naszej książce kucharskiej „Miodowy […]

Czytaj dalej

Tosty francuskie z miodem

Tosty francuskie to sposób na szybkie, ciepłe śniadanie. Można je robić na wiele sposobów: na słodko i na wytrawnie. U nas oczywiście w wersji z miodem. Przepis na tosty pochodzi z bloga Zrób to smacznie. Składniki na 4-5 tostów 1 jajko 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki masła 4-5 kawałków chleba ulubiony miód […]

Czytaj dalej

Miód w pielęgnacji włosów – kosmetyki.

Kilkakrotnie pisaliśmy już o zastosowaniu miodu w pielęgnacji ciała, przyglądaliśmy się naturalnym kosmetykom: mydłom i peelingom, które można przygotować w domu. Teraz kolej na kilka słów o tym jak wykorzystać miód w pielęgnacji włosów. Miód w szamponach i odżywkach działa przede wszystkim nawilżająco na włosy i odżywczo na skórę głowy. Nie będzie więc zaskoczeniem, że […]

Czytaj dalej

Kulki mocy – deser z ciecierzycy i miodu

Słodycze wcale nie muszą być „nie zdrowe”. Przekonali się o tym niedawno uczestnicy warsztatów kulinarnych z  Piaseczna. Wraz z kociełakocie.pl prezentowaliśmy jak ciekawie włączyć miód do swojej diety. Jedną z propozycji był przepis deser z ciecierzycy i miodu, który sprawdza się również w roli przekąski. Kulki mocy są bardzo proste w wykonaniu, sprawdźcie sami. Składniki […]

Czytaj dalej

Relacja z warsztatów w Piasecznie

Dlaczego warsztaty kulinarne? Kilka miesięcy temu otrzymaliśmy ciekawą propozycję opracowania wydarzenia edukacyjnego w zakresie wykorzystania miodu w codziennej diecie.  Propozycja bardzo nas ucieszyła, bo bardzo lubimy dzielić się naszą wiedzą na temat miodu. Powiecie, że przecież miód zna każdy i o czym tu mówić? A jednak! Jak to często bywa z oczywistościami, są oczywiste tylko […]

Czytaj dalej

Mhelbi – Algierski deser ryżowy.

Wakacje to czas kiedy nasze myśli częściej kierują się ku odległym, pobudzającym wyobraźnię krainom, w których czekają niespotykane u nas smaki i zapachy. Dzięki przepisom Adrianny autorki bloga @ Moja Szczypta Orientu przenosimy się dziś do pachnącej przyprawami Algierii. Delikatny deser ryżowy Mhelbi, sprawdzi się w roli letniego deseru, także w naszej strefie klimatycznej. Zapraszamy na […]

Czytaj dalej