BLOG

Budyń jaglany z pomarańczą

Budyń to popularny mleczny deser tradycyjnie zagęszczany skrobią ziemniaczaną. My proponujemy dziś budyń w wersji alternatywnej. Do jego przygotowania posłuży kasza jaglana, uznawana za jedną z najstarszych kasz, pozyskiwania z prosa, która charakteryzuje się cennymi właściwościami zdrowotnymi. Proso to jedyne zboże, które zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze od białek po minerały i witaminy. Jeśli dodać […]

Read more

Brukselka z patelni z sosem miodowo czosnkowym

Brukselka z patelni to sposób na przystawkę do dania głównego, albo nawet na danie samo w sobie. Jeśli przyrządzisz do niego sos to stanie się doskonałą szybką przekąską. Składniki: 50 dkg brukselki 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju rzepakowego czosnek granulowany sól  na sos:  2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 5 łyżek jogurtu greckiego […]

Read more

Pieczone warzywa ze słodkim sosem.

Pieczone warzywa to proste, zdrowe i smaczne danie. Wykonanie nie nastręcza żadnych trudności, poradzi sobie z nim każdy. Najwięcej czasu zajmuje pieczenie, a więc do listy zalet śmiało dopisać możemy jeszcze szybkie w wykonaniu.  Wisienką na trocie w przypadku tego przepisu jest aromatyczny, słodki sos na bazie miodu rzepakowego, octu balsamicznego i oliwy z oliwek. […]

Read more

Miód na prezent

Prezent wprost z natury. Kłopot ze znalezieniem okazjonalnego prezentu? Nic lepiej nie powie, że życzymy komuś słodkiego życia niż… słoiczek miodu. Na taki podarek zdecydowała się nawet królowa Elżbieta.   Choć nie wszyscy o tym wiedzą, tradycja obdarowywania się miodem sięga czasów starożytnych. Od Egiptu po Europę, miód uważany był za symbol obfitości i pomyślności, […]

Read more

Kutia wigilijna

Kutia to najpopularniejszy świąteczny deser, w wielu domach wręcz nie sposób sobie bez niej wyobrazić kolacji wigilijnej. Jej pochodzenie związane jest z terenami Ukrainy i Białorusi, dlatego prawdopodobnie bardziej rozpowszechniona jest we wschodniej części Polski. Składniki: 200 g pszenicy na kutię 200 g zmielonego maku laska wanilii 4 łyżki miodu 100 g rodzynek 100 g […]

Read more

Gotowana kawa z przyprawami i miodem

Kawa gotowana ma zupełnie inną naturę i smak. Jest delikatniejsza niż kawa parzona. Jeśli przygotujemy ją z przyprawami takimi jak kardamon, cynamon i osłodzimy miodem, który wzmaga jeszcze jej delikatną naturę otrzymamy pyszny rozgrzewający, aromatyczny napój, który doskonale sprawdzi się w długie, jesienno-zimowe dni. Wykorzystanie przypraw do parzenia kawy nie jest pomysłem nowym, przepis na kawę […]

Read more

Pierniczki na miodzie gryczanym

Nie ma ciastek bardziej kojarzących się ze świętami Bożego Narodzenia niż pierniczki. Ich korzenno miodowy słodki smak i zniewalający zapach przywodzą na myśl ciepłe skojarzenia. Istnieje wiele przepisów na ciasto piernikowe, my oczywiście wybieramy ten, w którym znajduje się miód. W naszym przepisie polecamy miód gryczany, bo jego wyrazisty smak bardzo dobrze współgra z przyprawami […]

Read more

Crumble śliwkowe z miodem akacjowym

Crumble to szybki i łatwy wykonaniu deser, którego podstawę stanowią owoce i kruszonka. Można go przygotować właściwie z każdych owoców, na jakie tylko przyjdzie nam ochota. Justyna, która publikuje swoje przepisy na IG @szybkie_jedzonko postawiła na śliwki, na które właśnie mamy sezon, zobaczcie sami jak smakowicie wyszło. Składniki: Kruszonka 150 g mąki pszennej 100 g […]

Read more

Herbatka ze skórek owoców i róży słodzona miodem

Herbatka ze skórek owoców i róży słodzona miodem wielokwiatowym z nutą miodu lipowego to nasza propozycja na koniec lata. Zrobiło się chłodniej, zwłaszcza w ostatnich dniach. Wyraźnie czuć, że nieuchronnie zbliża się jesień. Na rozgrzanie i poprawę nastroju proponujemy zatem herbatę, która kojarzy się jeszcze bardzo letnio. Kwiaty, owoce, a do tego słodycz miodu to […]

Read more

Chałka z miodem i kokosem

Chałka z miodem i kokosem to propozycja, którą opracowała dla nas Monika, która publikuje swoje przepisy i niesamowicie piękne zdjęcia na IG @palcem_po_talerzu. To właśnie te zdjęcia, które są niemalże jak barokowe obrazy martwych natur mistrzów holenderskich stały się początkiem naszej współpracy.  Sam przepis jest genialny w swojej prostocie i co kochamy w nim najbardziej […]

Read more