BLOG

MIÓD WRZOSOWY

Miód wrzosowy należy do grupy miodów rzadkich. Trudno go pozyskać, ze względu na małą ilość wrzosowisk. Nektar na miód wrzosowy pszczoły zbierają od lipca do października, czyli przez cały okres kwitnienia wrzosu. Miód wrzosowy z serii Smaki Świata pochodzi z Hiszpanii, chociaż można go tez spotkać w innych krajach europejskich włącznie z Polską. Jak wygląda i […]

Czytaj dalej

WIELKA GALA „SYLWETKI I MARKI 30-LECIA WOLNOŚCI RP”

24 stycznia2020 r. w Sangate Hotel Airport w Warszawie odbyła się WIELKA GALA „SYLWETKI I MARKI 30-lecia WOLNOŚCI RP”, podczas której nagrodzone zostały podmioty, które świadczą o sile polskiej gospodarki: liderzy i marki, firmy i instytucje innowacyjne i rzetelne oraz ci, którzy na przestrzeni ostatnich 30 lat przyczynili się rozwoju społeczno-gospodarczego naszego kraju, a miedzy […]

Czytaj dalej

Pieczone gruszki z serem pleśniowym, orzechami włoskimi i miodem.

Pieczone gruszki sprawdzą się zarówno jako przekąska lub deser. Polecamy je zwłaszcza w sezonie jesienno – zimowym. Dzisiejsza propozycja pochodząca z bloga Absolutnie dobre, która łączy w sobie słodycz gruszki i miodu z wytrawnym smakiem orzechów i sera, doskonale sprawdzi się zarówno na codzień jak i podczas spotkania towarzyskiego. Składniki: 3 średnie, dojrzałe gruszki 50 […]

Czytaj dalej

Miód migdałowy

Miód migdałowy występuje dość rzadko, a jego pozyskiwaniem zajmują się jedynie najbardziej doświadczeni pszczelarze. Pozyskuje się go z nektaru kwiatów migdałowca. Roślina ta pochodzi z Azji, skąd została przeniesiona na południe Europy, Stanów Zjednoczonych oraz do Afryki Północnej. Sady migdałowe kwitną na różowo bardzo wczesną wiosną i wtedy właśnie jest najlepszy czas na zbiór tego […]

Czytaj dalej

Miód Zimą

Miód zimą staje się nieodzownym dodatkiem napojów i potraw, co nie jest dziwne, bo przecież wzmacniające i odżywcze właściwości miodu znane są doskonale, tak w ludowej medycynie jak i wiedzy powszechnej.  Jest cenny w profilaktyce przeziębienia i grypy, rozgrzewa i wzmacnia, a w dodatku doskonale komponuje się z zimowymi przepisami. Poniżej przedstawiamy kilka zimowych przepisów […]

Czytaj dalej

Peeling z miodu, brązowego cukru, olejów i skórki pomarańczy

  Skóra, aby pięknie wyglądała potrzebuje nawilżenia. Czasami jednak samo nawilżenie nie wystarczy. W okresach kiedy skóra robi się wyraźnie sucha i spierzchnięta, przed zostawaniem kremu  warto sięgnąć po peeling. Peelingi usuwają zanieczyszczenia i obumarłe komórki zewnętrznej warstwy naskórka przygotowując skórę do dalszych zabiegów pielęgnacyjnych, wpływają też na jej koloryt. Tak oczyszczona skóra jest gotowa […]

Czytaj dalej

Piernik czekoladowy z polewą krówkową.

Piernik czekoladowy to ciekawa wersja jednego z naszych ulubionych świątecznych ciast. Aromatyczne,słodkie, a jednocześnie wyraziste i korzenne smaki przeplatające się w pierniku tworzą kompozycję, bez której nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Nie ma piernika bez miodu, a najlepszy naszą naszym zdaniem jego odmianą, komponującą się z bukietem piernikowych przypraw będzie wyrazisty w smaku miód […]

Czytaj dalej

MIÓD GRYCZANY

Miód gryczany powstaje z nektaru kwiatów gryki. Roślina ta kwitnie w Lipcu, a więc miód gryczany należy do miodów najpóźniejszych, spośród miodów pochodzących z naszej szerokości geograficznej. Jak wygląda i smakuje miód gryczany? W postaci płynnej, ma kolor ciemno-brązowy, ciemno-herbaciany do brunatnego. Kiedy skrystalizuje ma barwę jaśniejszą i konsystencję krupkowatą. W smaku jest ostry, lekko […]

Czytaj dalej

MIÓD WIELOKWIATOWY

Miód wielokwiatowy jest najbardziej popularnym miodem. Mimo, iż występuje jedną nazwą tak naprawdę stanowi całą grupę miodów. Jak wygląda i smakuje? Kolor i właściwości  miodu wielokwiatowego zależne są od rodzaju kwiatów, z których dany miód pochodzi oraz pory zbioru. Dwa słoiki miodu wielokwiatowego mogą się od siebie różnić kolorem, aromatem i właściwościami. Miody wiosenne z […]

Czytaj dalej

MIÓD SPADZIOWY

Miód spadziowy jest wyjątkiem wśród miodów, a to dlatego, że powstaje w odmienny sposób niż reszta. Wszystkie pozostałe odmiany miodu powstają z nektaru kwiatów. W przypadku miodu spadziowego substancją gromadzoną przez pszczoły jest „spadź” czyli wydaliny kilku gatunków owadów znajdujące się na liściach lub igliwiu niektórych gatunków drzew i krzewów. Spadź produkują maleńkie owady ssące: […]

Czytaj dalej